“Lanterfanteren? Daar doe ik niet aan!”

Essam

Toen Essam hier net kwam, begon DOCK24 net vorm te krijgen. Zo leerde Essam niet alleen het woord ‘lanterfanteren’, maar ook een heleboel nieuwe andere dingen.

“In Syrie heb ik 21 jaar gewerkt als laborant in een ziekenhuis. Dit wil ik graag weer gaan doen maar daarvoor moet ik wel Nederlands spreken. Toen ik eenmaal in Zwolle woonde, heb ik gewerkt aan mijn Nederlands met een taalmaatje. Ook ging ik een keer in de week naar het Taalcafe. Toch kreeg ik de Nederlandse taal maar niet onder de knie. Ik was het zat om thuis te zitten en wilde graag aan het werk. Zo kwam ik via ZwolleDOET! bij DOCK24 terecht. Ik begon met schoonmaken en belandde uiteindelijk in de Doe-het-zelfgarage en bij de fietsenwerkplaats. Dat was wel even wennen, want in Nederland hebben ze zoveel verschillende fietsen! Tijdens het klussen praat ik veel met andere mensen. Ze helpen mij met mijn woordenschat of bij het lezen van een brief. Op deze manier werk ik aan mijn Nederlands en leer ik nieuwe mensen kennen.”

“Naast mijn bezigheden bij DOCK24, bezorg ik ook elke dag brood. Dit werk heb ik gevonden via de mensen die ik heb leren kennen bij DOCK24. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk weer aan het werk te kunnen als laborant, maar ik ben al heel blij dat ik een baan heb. Ik heb inmiddels bijna al mijn examens gehaald en blijf werken aan mijn Nederlands. Lanterfanteren? Nee, daar doe ik niet aan!”

Meer succesverhalen lezen? Bekijk dan eens ons boekje vol succesverhalen!