“Het pad dat ik nu volg bevalt me eigenlijk best goed!”

Wessel

Wessel (28 jaar) is bíjna klaar met zijn traject bij DOCK24. Iets meer dan twee jaar geleden kwam hij via het Sociaal Wijkteam bij DOCK24 en werd hij gekoppeld aan trajectcoach Ineke.   

Een ander pad
De studie die Wessel volgde op het Deltion College viel hem zwaar. Hij had moeite met het functioneren in een sociale omgeving en voelde veel sociale druk. Als hij nadacht over de toekomst, zorgde dat voor veel stress. Hij was zwaar vermoeid en raakte depressief. Dat was het hem niet waard en hij besloot te onderzoeken of hij een ander pad kon bewandelen. Hij stopte met zijn studie. En dat pad? Dat volgt hij nu en bevalt hem eigenlijk best goed.

Samen zoeken naar vrijwilligerswerk
Wessel wilde graag vrijwilligerswerk doen, maar waar start je dan? “Het was fijn dat ik samen met Ineke kon gaan bekijken wat ik kon doen. Als ik dat via een website zou moeten doen, kost me dat heel veel energie. Er is zoveel informatie en dan staan er allerlei eisen bij.” Samen kwamen ze op een vrijwilligersplek waar Wessel ging helpen met het verzorgen van bewoners van een woonzorgcentrum. “Ik hielp daar twee uurtjes per week, maar ik merkte al snel dat ik me niet nuttig voelde. Ik ben vrij snel overgestapt naar het houden van gesprekken met mensen in de woonkamer. De meeste ouderen vertelden dat ze graag met iemand praten en dat ze dat missen. Ik kwam erachter dat het me goed lag.” En toen kwam de eerste lockdown. Het woonzorgcentrum ging dicht voor vrijwilligers en Wessel zijn vrijwilligerswerk stopte. Ook toen het wel weer mocht is Wessel niet teruggegaan. “Ik sta niet goed in contact met mijn lichaam, dus ik weet het niet altijd wanneer ik ziek ben. Ik vond het risico om covid mee het zorgcentrum in te nemen te groot.”

Persoonlijke diepgang
Tijdens de covidperiode heeft Wessel nog wat ondersteunende facilitaire taken bij DOCK24 gedaan. “Ik merkte dat mijn hoofd met me aan de haal ging als ik dit werk deed. Ik voelde me nutteloos en vervangbaar. Al snel kreeg ik de neiging om terug te schieten in oude patronen.” Persoonlijke diepgang, dat was waar Wessel naar op zoek was. Er kwam een project vanuit WijZ op zijn pad, waarbij vrijwilligers via Zoom in gesprek gaan met ouderen. Het project bleek niet succesvol, de deelnemende ouderen waren iets te weinig digi-vaardig. Wessel bleef zich inzetten tot de organisatie de stekker eruit trok. “Ze waren erg blij met jouw digitale kennis”, vertelt Ineke.

Netwerk
“Bij DOCK24 weten ze precies bij welke organisaties ze aan kunnen kloppen of bij welke instelling je iets wel of niet kan doen. Dat was voor mij een heel grote blokkade; op zoek gaan naar aanknopingspunten. Vanuit DOCK24 kan je stapje voor stapje onderzoeken wat wel en niet kan, met iemand naast je die je daarbij begeleidt. Er zit ook geen verplichting of druk achter. Dat zorgde ervoor dat ik minder stress had.”

Tevreden
Inmiddels gaat Wessel één keer per week een uurtje met iemand wandelen via Stichting Focus. Dat bevalt hem goed. “Ik zou graag meer willen doen, maar de energie is er niet. Ik ben blij met hoe mijn leven er nu uitziet. De energie die ik heb en het vrijwilligerswerk. Als er niets verandert is het prima. Bij Focus hebben ze ook trajecten voor ervaringsdeskundigen. Misschien is dat iets voor mij.”

Meer succesverhalen lezen? Bekijk dan eens ons boekje vol succesverhalen!